Ideea rezervarii spatiilor naturale de degradare de catre populatia umana, cu scopul de a conserva intacte sit-uri grandioase, de a proteja biotopuri rare sau extraordinare sau locuri pe cale de disparitie, nu este noua. Ea a aparut la sfarsitul secolului al 19-lea in tarile anglo-saxone, odata cu crearea primelor parcuri nationale. In Romania, primul parc de acest fel este Parcul National Retezat.
Un parc national este un teritoriu relativ vast, a carui bogatie biologica, calitate peisajera, interes cultural si caracter istoric prezervat justifica o protectie si o gestiune care garanteaza perenitatea acestui patrimoniu considerat exceptional.
Fost domeniu de vanatoare al Casei Regale
Infiintarea Parcului National Retezat in 1935 este recunoasterea oficiala a bogatiei patrimoniului natural al Carpatilor Meridionali si a necesitatii tuturor de a-l conserva. Suprafata parcului a apartinut Casei Regale, fiind domeniu de vanatoare. In 1979, parcul a devenit cunoscut ca Rezervatie a Biosferei, datorita statutului de arie naturala protejata de interes national si international.
Structura geologica, clima si ape
Situat in Carpatii Meridionali, in judetul Hunedoara, parcul se intinde pe o suprafata de aproximativ 38.000 ha si are o altitudine cuprinsa intre 800 m si 2509 m. O mare varietate de roci magmatice, metamorfice si sedimentare alcatuiesc teritoriul parcului. Structura geologica complexa a teritoriului montan a dat nastere la forme de relief diverse si spectaculoase si a creat multe medii de viata pentru diferite specii de plante si animale. Peisajul original si complex al parcului este creat din creste ascutite, coame cu profil greoi, circuri si vai glaciare, toate acestea fiind rezultatul actiunilor factorilor climatici si hidrici, care au actionat asupra substratului litologic.
Climatul este temperat montan, avand influente mediteraneene in partea de sud-vest, iar la inaltimi ce depasesc 2000 de metri climatul este alpin.
Reteaua hidrografica este bogata si complexa, fiind alcatuita din paraie, rauri si lacuri de origine glaciara. Lacul Bucura este cunoscut ca fiind cel mai mare lac glaciar, se afla la altitudinea de 2041 m si are o suprafata de aproximativ 9 ha. Lacul Zanoaga este cel mai adanc lac, cu adancimea de 29 m. Exista de asemenea lacuri nivale (Groapele, Bucurelul, Taul dintre Brazi) si lacuri de origine carstica (Taul fara Fund, Soarbele).
Specii rare in flora Parcului National Retezat...
Patrimoniul natural al Retezatului este deosebit de valoros datorita speciilor rare care se intalnesc pe suprafata lui. Speciile rare de garofita, darie, flamanzica, anghelina, floare de colt, pelin sau sangele voinicului sunt adevarate nestemate ale Retezatului. O treime din totalul speciilor de plante existente pe teritoriul Romaniei se gasesc in Retezat. Intalnim paduri de carpen, gorun si tei in special pe versantii insoriti ai vaii Raul Mare si bazinul Jiul de Vest, alaturi de arin. Locurile mai adapostite dau nastere unei vegetatii cu caracter termofil: sanziene, barbisoara, trifoiul iepuresc, rasura, paduri de fag sau in amestec cu brad si molid. La altitudini mai mari de 1700 de metri intalnim tufarisuri de jneapan, smardar, afin, merisor, ienupar pitic, ghintura. Etajul alpin cuprinde specii de paius, paiusca uriasa, rogoz, taposica, clocotis, coacaza, iarba vantului.
... si o fauna diversa si bogata
La fel de bogata si diversa ca flora este si fauna parcului Retezat. Parcul National Retezat adaposteste 55 de specii de mamifere (dintre care 22 ocrotite de lege). Dintre mamifere amintim: capra neagra, capriorul, cerbul, ursul, lupul, rasul, mistretul, pisica salbatica, veverita, parsul de alun, viezurele, vidra, jderul de capac, nevastuica etc. Pasarile sunt si ele de asemenea reprezentate de o multitudine de specii precum: acvile, cocosul de munte, bufnita, ierunca, fluturasul de stanca, lastunul, corbul de munte, mierla de piatra, etc. Reptilele sunt si ele prezente prin specii de serpi (vipera comuna, vipera cu corn). Datorita retelei hidrografice, fauna apei este si ea reprezentata de pesti (pastrav de lac, pastrav curcubeu, lipanul).
Festivalul Drumetii Montane, porti deschise pentru concurenti sau simpli turisti
Anul acesta, Parcul National Retezat gazduieste, in perioada 1-3 august 2014, Festivalul Drumetii Montane care permite descoperirea sau redescoperirea patrimoniului natural exceptional. Orice persoana, indiferent ca doreste sa participe in cadrul activitatilor, sau pur si simplu sa faca o plimbare de weekend, este asteptata de catre organizatorii festivalului. Activitatile din cadrul festivalului sunt gratuite si se vor oferi premii ce va sunt asigurate de sustinatorii evenimentului: Ch-Center Hosting, Dwyn.ro , Lew.ro, Doppelherz, VitalisGroup.ro, AuroMedia, Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii, Mobila Dalin, Touch Antibacterial, PitiClic, IBU Publishing, O & R Bacau, Mozartinno, Belkin, Craimont, ListaFirme.ro, Elmo-Print, A-Z Cursuri, Hotel Pestera, MagazinulArtistilor.ro, CEDES Cercetare Dezvoltare, Bradut Associated.
Multumim partenerilor: Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, Music Channel Romania, Complexul Turistic Cheile Butii, Parcul National Retezat, Regia Nationala a Padurilor Romsilva.
Parcul National Retezat constituie una dintre cele mai importante ecoregiuni carpatice din punct de vedere al biodiversitatii, reprezentand o prioritate in programele de protejare a naturii din Carpati. (text si foto: Alexandru Canavoiu/ Asociatia Drumetii Montane/ drumetiimontane.ro)