Ciclism, Targu Ocna: Traseul concursului Calatorie intre Cer si Pamant (video)

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Calatorie intre Cer si Pamant este un concurs de mountain bike cross country unic in Romania si in lume, care are loc la Targu Ocna duminica, 22 iunie 2014.

De ce este unic? In primul rand pentru ca vei putea pedala intr-o multime de situatii si intr-o gramada de locuri. Spre deosebire de concursurile „obisnuite” de mountain bike, care te duc prin orase, sate, pe dealuri si prin paduri, la Calatorie intre Cer si Pamant vei putea pedala inclusiv sub pamant!

15 km lungime si 240 m coborare in subteran

De curand, organizatorii concursului de mountain bike de la Targu Ocna, Societatea Nationala a Sarii – Salrom, Primaria Targu Ocna si AS Transalpin Bike, au definitivat traseul competitiei. Acesta are o lungime de aproximativ 15 km si va trece inclusiv prin Salina din Targu Ocna, Mina Trotus, adica vei cobori 240 m in subteran, pe propria ta bicicleta! Tine cont ca lucrul asta nu il poti face in mod normal si doar ciclistii inscrisi la acest concurs vor avea privilegiul sa viziteze salina pe bicicleta.

Traseul pleaca din centrul localitatii, din Piata Primariei, si continua pe strazile orasului, unde traficul va fi oprit special pentru eveniment. Se ajunge in incinta Salinei Targu Ocna, unde se intra in curtea fabricii si se traverseaza o serie de depozite. Acest lucru este inca o premiera, sa poti pedala in regim de concurs, de altfel in orice regim, prin peisajul industrial, dar curat, pus la dispozitie de gazda Salrom. Cu un setup potrivit, aici se vor face o multime de fotografii excelente, „unice”.

600 m de pedalat pe sare

Dupa ce se iese din depozite se intra in mina. La Targu Ocna, mina turistica se afla la 240 m adancime, asa ca pana acolo ai de pedalat 3,1 km la vale pe tunelul de acces auto. Bucla din salina are in jur de 600 m lungime si se desfasoara pe suprafata ferma din sare. Apoi, vrei nu vrei, trebuie sa o iei la deal si sa urci inapoi cei 3,1 km pe tunel. In mod normal tunelul nu este luminat decat sporadic, insa pentru concurs gazdele au decis ca este un moment propice sa profite de ocazie si sa-l lumineze pe intreaga sa lungime.

La lumina, pe drumuri off road sau asfaltate

Iesiti inapoi afara la lumina naturala, vei ajunge in curand pe forestiere si in padure. Incă te afli in urcare si vei continua asa pana cand drumul forestier se transforma in drum de iarba si apoi poteca, pana in cel mai inalt punct al traseului, la 533m altitudine. Daca pana aici totul s-a petrecut mai domol si ai avut chiar timp sa admiri peisajul, sa simti mirosul padurii si sa auzi ciripitul pasarilor, de acum poti da drumul adrenalinei si pedala la vale in cea mai mare viteza pe care ti-o permite experienta. Din cel mai inalt punct al traseului nu vei mai avea decat coborare pana inapoi in oras. Coborarea se desfasoara pe poteci de iarba, poteci de pamant, drumuri forestiere si drumuri asfaltate sau pietruite.

De la capat, timp de doua ore

Ajuns inapoi in piata, vei fi parcurs cei 15 km si vei avea ocazia sa te revitalizezi cu energizantele si mancarea pusa la dispozitie de organizatori. Insa concursul nu s-a incheiat! Cursa durează 120 de minute, asa ca in acest rastimp vei pedala cei 15 km de cate ori vei putea. Castigatorul va fi cel care a facut cat mai multe ture in timpul alocat.

Pentru ca nu vrem doar sa ne crezi pe cuvant, am editat si un clip prin care te poti convinge cat de variat este traseul si cat de frumoasa este zona. Recomandarea noastra: veniti cel putin cu o zi inainte. Sambata puteti face, impreuna cu prietenii sau familia, trasee de bicicleta in zona, puteti chiar incerca de mai multe ori traseul concursului, iar duminica delectati-va cu ceva mai incitant, concursul de cross country. Pentru detalii accesati www.calatorie.transalpinbike.ro sau www.facebook.com/Calatorie. (comunicat Transalpin Bike, galerie foto: Cristian Vasile/ igu.ro)Mai multe informatii gasiti si aici: Ciclism MTB, Salina Targu Ocna: Calatorie intre Cer si Pamant 2014