Statiunea Poiana Marului

Detalii
Comentarii
Galerie foto

E adevarat, inca nu se poate vorbi despre o adevarata statiune (agro) turistica in zona din judetul Brasov, dintre Zarnesti si Tara Fagarasului, insa, in viitor, comuna Poiana Marului poate deveni una din zonele importante de atractie turistica din Brasov si, de ce nu, din Transilvania. Si sa rivalizeze cu zona Bran-Fundata-Cheile Gradistei. In prezent, in Poiana Marului, dupa spusele primarului Nicolae Codreanu, functioneaza doua hoteluri, iar alte doua unitati hoteliere sunt in constructie. Ele se vor alatura celor aproximativ 25 de pensiuni turistice din localitate. Si numarul acestora este in continua crestere, de la an la an.

Bucuresti, Poiana Marului si restul...

Nu multi sunt cei care stiu ca Poiana Marului, aceasta comuna brasoveana din inima muntilor, e a doua localitate din Romania (!), dupa Bucuresti, ca suprafata de teren intravilan. „Suprafata noastra de intravilan are aproximativ o suta de kilometri patrati”, anunta primarul locului. Tot dumnealui, ne ofera si alte informatii: „Populatia e de circa 4.200 persoane, din care, fapt mai rar intalnit in mediul rural in Romania zilelor noastre, cam 65 la suta din locuitorii din Poiana Marului sunt tineri. Daca e s-o luam strict dupa numerotare, aici sunt cam 1.200 de case. Dar in realitate numarul imobilelor e mai mare, pentru ca exista oameni cu mai multe case, aflate in locuri diferite”.

Acasa la Sergiana

In Poiana Marului se afla cartierul general al grupului „Sergiana”, cunoscut in Romania, dar si in celelalte tari europene pentru pentru serviciile oferite (producator de mezeluri si al altor produse din carne, detinatorul unui intreg lant de magazine, precum si al mai multor restaurante). Dupa 1990, treptat, odata cu falimentul fabricilor din zona (in special Zarnesti), principala ocupatie a oamenilor a devenit, ca pe vremurile de demult, agricultura (cu precadere cresterea animalelor). Gospodariile sunt impartite atat de-o parte si de alta a drumului principal ce strabate Poiana Marului, cat mai ales pe ulitele care urca pana sub padure si prin cele mai ascunse coclauri.

Primaria functiona si duminica

Distanta, timpul si indeletnicirile „poienarilor” fac in asa fel incat centrul comunei prinde viata si devine, daca-l privesti de la distanta, un adevarat viespar in ultima zi a saptamanii - duminica. Dis de dimineata, dupa ce-si mai rezolva treburile prin curte, tineri, adulti sau varstnici, deopotriva, populeaza inima localitatii. Coboara in centru si primul drum pe care-l fac cei mai multi se opreste la biserica. Biserica „Sfantul Ioan Botezatorul” - edificiu de cult ridicat in anul 1787. Si cumparaturile din piata reprezinta un adevarat ritual, ca-n orice comuna romaneasca. „Cum cea mai mare parte a oamenilor in varsta coborau in comuna de pe unde locuiesc doar duminica, cand merg la biserica si la cimitir, pana acum ceva timp, pana s-au mai rezolvat treburile cu actele si titlurile de proprietate, Primaria avea program de functionare inclusiv duminica”, adauga primarul Codreanu.

Monument dedicat eroilor din Poiana Marului

Tot in centru, aproape de Primarie, vizitatorii sunt intampinati de un monument inaltat in anul 1935 si restaurat in 2000. „Slava in veacuri eroilor din toate timpurile din Poiana Marului” - dedicatia nu are nevoie de alte comentarii. Mesajul inscriptionat se cade sa fie amintit: „Ei a cazut cu fata la dusmani/ Dar nu sunt morti, caci inima lor bate/ De dincolo de moarte si de ani/ De-a pururi pentru noi si libertate”.

Agroturism la Poiana Marului

Gradinita si scoala sunt primele repere importante care-ti ies in cale, la intrarea in comuna, dinspre Zarnesti. Imediat in dreapta, pe-o panta, se ivesc biserica si al sau cimitir. Exact pe drumul ce tot urca si duce spre fabrica „Sergiana”. Revenim la drumul principal. Magazinele de tot felul, Caminul Cultural (recent renovat), farmacia, dispensarul (bine pus la punct), biblioteca, sediul Primariei, oficiul postal si postul de Politie intregesc, in mare, centrul comunei. Te uiti in dreapta si-n stanga: case de tot felul - mai noi sau mai vechi, mai mari sau mai mici -, padure, munte si... verde, foarte mult verde, de toate nuantele - exact vederea specifica localitatii rurale romanesti de munte. La Poiana Marului, treburile se misca mai incet (ca la oras), dar mult mai sigur. Peisajul, locurile si mai ales oamenii merita atentia si respectul orasenilor de tot felul, care, in mod sigur, dupa ce-si vor rupe din timp pentru (macar) a trece pe acolo, vor vedea cu ochii lor si vor realiza ca primele enunturi din postarea de fata au acoperire. (foto: andrei gosman)