Bye, bye Banscau. Pardon, Bansko.

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Vacanta de schi s-a terminat. A sosit momentul pentru a trage niste concluzii: “cateva momente cand era sa fim fericit/ O femeie pe care am iubit-o cu aceeasi femeie care nu ne-a iubit, egal zero.” Nu sunt acestea concluziile mele. Ci ale lui Sorescu. J Concluziile mele: drumul de aproximativ 720 de kilometri din Brasov pana la Bansko e mult mai usor de parcurs decat cel catre statiunile din Austria, unde se fac sigur (mult) peste 1000 de kilometri.

Cazarea in apartamentele Mount View Lodge a fost avantajoasa

ca pret, iar conditiile de cazare fara cusur (asternuturi si prosoape schimbate, curatenie zilnica). Pentru 7+1 nopti de cazare am platit 82 de euro. Domeniul schiabil este de 2 ori mai mare decat in Poiana (70 de kilometri de partii), cu un singur varf pe care se schiaza (Todorka). La acest capitol austriecii stau de departe mult mai bine, dar pentru o mini vacanta, nu te plictisesti nici in Bansko. Partiile sunt intretinute cu profesionalism maxim. Problema ar fi doar singura gondola care te obliga sa incepi ziua de schi cu un antrenament al rabdarii prin a sta la coada. O imbunatatire ar merge si la après schi, unde nu exista o atmosfera de totala distractie.

Bulgarii pe care i-am intalnit.

Receptionerul care parea sa aiba dificultati in a se exprima in engleza, dar care intelegea de fapt absolut tot. Soferul care ne ducea si ne lua de la partie, care nu vorbea o boaba de engleza si care avea un job mult mai complex, el fiind un fel de om bun la toate in hotel. Cand am aprins focul in semineul din camera, el a venit cu lemnele si a pornit semineul. Al doilea sofer care ne-a dus un singur drum, dar care ne-a invatat vreo 6, 7 cuvinte in bulgara si in dialectul din Bansko: stotinki sunt banii, in timp ce leva sunt lei. Dar stotinki in dialect se pronunta stotinci. Pacat ca nu l-am avut de la inceput ca sofer, pentru ca acum o rupeam binisor in bulgara. Tipul deosebit de amabil din magazinul de schiuri si clapari, unde am probat eu vreo 7,8 perechi de clapari fara sa gasesc ce voiam. El s-a aratat insa perfect amabil de la inceput pana la sfarsit.

Mancarea bulgareasca:

mish-mash - o garnitura care arata dubios si avea un gust si mai dubios de chestiuni regurgitate… Kavarna – un fel de ghiveci cu carne de pui si de porc. Pot-ul – o specialitate care arata ceva mai bine ca mish-mash-ul de care am pomenit mai sus, dar avea cam acelasi gust. Frigaruile de pui cu un gust foarte bun, dar nu de pui. Ardeii iuti dulci – i-am reperat apoi in pietele noastre: ardeii bulgaresti care nu pisca. Foarte aromate cafelele. Destul de slaba berea. Absolut execrabil gustul unei ape minerale cu aroma de lamiae. Avea un gust unic de sampon concentrat. Daca “a facut sens ” vacanta la schi in Bansko? Da. Chiar daca nu am fost in permanenta un roman fericit, dar asta tine deja de optiuni personale.